24 трав. 2013 р.

WORD. Як зробити посилання на літературу в статті

Як відомо, у тексті статті посилання на літературу вказуються у квадратних дужках (наприклад, [1, 2]). Перелік літературних джерел найчастіше подається за алфавітом. Перелік літературних джерел під час написання статті може змінюватись, тому зручно використовувати "автоматичну" нумерацію. Якщо список літературних джерел планується невеликий (до 20-30), то я створюю "нумерований список" у кінці статті (додаю джерела в міру написання тексту, не намагаюся відразу розташовувати їх за абеткою), а в тексті у квадратних дужках роблю "Вставка"-"Ссылка"-"Перекресная ссылка", "Тип ссылки" – "абзац", "Вставить ссылку" - "на номер абзаца".
Коли текст буде готовий, упорядковую джерела за абеткою: виділяю та "Таблица" – "Сортировка". Щоб виділити текст, курсор миші підвожу перед першим джерелом. Курсор повинен змінити свій вигляд на стрілку з нахилом вправо. Після цього натискаю ліву кнопку миші й не відпускаючи її, тягну до кінця списку. Після того, як джерела упорядковані, виділяю весь текст (Ctrl+A, A-латин.), натискаю F9 – оновити поля. Після цього посилання у квадратних дужках зміняться відповідно до нового розташування джерел.

Якщо Ви вважаєте, що стаття вже готова, то можна замінити поля на текст (це бажано зробити для редакції):
-         виділити весь текст;
-         Ctrl+Shift+F9
Після цього скільки не натискай F9, посилання не будуть змінюватись. Але! Якщо в квадратних дужках були декілька посилань, то їх треба упорядкувати за зростанням.

Можливо те, що я описала здається складним. Але я впевнена, що опанувавши ці операції, Ви зможете вивільнити свій час.

Пам'ятайте, що знак абзацу ¶ (Ви його не бачите, якщо не включити "спеціальні символи") зберігає в собі відомості про форматування абзацу й інші необхідні WORDу відомості. Тому видаливши його у списку літератури, а потім знов додавши, Ви будете бачити ніби ту саму картинку, але в тексті посилання буде втрачене. Тому

Я не раджу використовувати цей метод при написанні великих за обсягом наукових робіт.

Докладніше, про різні варіанти упорядкування списку джерел читайте - "WORD. Впорядкування бібліографічного списку"

Немає коментарів:

Дописати коментар