26 вер. 2013 р.

Favicon

Favicon – спеціальна іконка, маленьке зображення (розміром не більше 64×64 пікселів), що відображається в залежності від браузера або поряд з адресою вашого сайту в адресному рядку браузера, або в закладках поряд з назвою сайту. Нажаль, бібліотеки при створенні сайту або блогу іноді забувають про такий елемент. Проте він дозволяє виділяти ваш сайт серед інших й зробити його зовсім не складно.

Малюнок Favicon-у краще створювати у спеціальному форматі .ico (не у .jpeg, .png, .gif). У такому випадку всі браузери будуть його відображати. В англомовній версії статті про Favicon у Вікіпедії є таблиці, що пояснюють у яких форматах малюнок відображається у різних браузерах; у якому місці його відображають різні браузери; як сприймають різні браузери варіанти html-коду посилання на Favicon.

Насправді зробити Favicon зовсім нескладно та підсилу бібліотекарю. Для цього є різні онлайн-сервіси. Мені найбільше подобається http://www.favicon.cc/. Перевага цього сервісу над іншими у тому, що створене Вами зображення відразу відображається на місці favicon-у та нижче, під робочим полем є Preview. Як й інші сервіси (http://favicon.ru/, http://www.cy-pr.com/tools/favicon/, http://www.degraeve.com/favicon/), він дозволяє імпортувати зображення, перетворюючи його на Favicon (наприклад, у Вас вже є логотип). Але мені не доводилося бачити позитивного результату при імпортуванні. Краще намалювати. Спробуйте, це не складно.
Збережіть Favicon. Для цього натисніть кнопку "Download Favicon", якщо використовуєте http://www.favicon.cc.

Для того, щоб Favicon відображався при перегляді Вашого сайту є 2 шляхи:
1) розмістити файл favicon.ico (файл повинен називатися саме так) у кореневу папку сайту
2) скопіювати файл на web-сервер та додати на кожну сторінку Вашого сайту код <link rel="shortcut icon" href="http://example.com/myicon.ico" />
(замість "http://example.com/myicon.ico" вкажіть адресу Вашого .ico)

Звичайно, перший шлях набагато легший (потрібно лише скопіювати файл!). Але потрібно знати яка саме папка коренева. Спробуйте розмістити favicon.ico в ту саму папку де знаходиться файл з першою сторінкою Вашого сайту (index.html). Якщо сервер працює під Apache – це папка htdocs (якщо адміністратор не вибрав іншу).
Якщо йдеться про бібліотеку ВНЗ, та на сайті бібліотеки немає Favicon-у, але він є на сайті ВНЗ, спробуйте скачати його з головного сайту, та розмістити на веб-сервері бібліотеки. Для цього використайте ті ж 2 шляхи
1) http://example.com/favicon.ico (замість example.com напишіть адресу сайту ВНЗ)
2) перегляньте код першої сторінки ВНЗ. У будь-якому браузері при відкритій сторінці натисніть праву кнопку миші та виберіть потрібний пункт меню. У коді шукайте словосполучення "shortcut icon", після href буде вказана адреса іконки.

Власний Favicon можно створити й тим, хто веде блог. Для тих хто використовує Blogger: зайдіть у розділ "Дизайн" та завантажте свій Favicon, натиснувши "Изменить" у полі "Значок". Таким чином біла буква "В" на помаранчевому тлі заміниться на ваш власний унікальний Favicon.
Памятайте, що всі браузери мають кеш. Й для того щоб побачити щойно зроблені зміни на сайті, кеш потрібно очистити.
Гарних Вам сайтів та задоволених читачів!

1 коментар:

  1. Дякую, Галино Георгіївно! Дуже корисна інформація, обов'язково скористуємося.
    Привіт з Харкова - Тетяна

    ВідповістиВидалити