18 січ. 2017 р.

День бібліотечного селфі



Моя ФБ-стрічка рясніє від повідомлень про старт флешмобу музейного селфі у різних містах України (Дніпро, Київ, ЛьвівЧернігів, Кременець та ін.) з нагоди Міжнародного дня музейного селфі. 

Згадалось, що й бібліотеки України активно проводили селфі-дні. Гугл допоміг знайти, що 2015 р. у блозі "Могилянська бібліотека" була опублікована пропозиція підтримати ініціативу Нью-Йоркської публічної бібліотеки (у відповідь на день музейного селфі провести день селфі на тлі книжкових полиць). Цю пропозицію підтримала Молодіжна секція УБА http://molod.ula.org.ua/sotsialnij-napryam/initsiativi-ta-konkursi/item/378-druhyi-shchorichnyi-den-bibliotechnoho-selfi.

На мою думку, фото селфі-днів не тільки привертають увагу до бібліотек і читання, а й є заходом професійного спілкування, можливістю "побачити" що і як є у сусідів.

На жаль, 28 січня не стало Міжнародним днем бібліотечного селфі, на противагу  Міжнародного дня музейного селфі (Так само як не існує Міжнародний день бібліотек, але є Міжнародний день музеїв (18 травня)). Проте бібліотеки України проводили селфі-дні не лише у січні 2015 р. і не тільки на тлі книжкових полиць.

Наприклад:
- торік з'явилась селфі-стіна у Рівненській обласній бібліотеці для молоді (напередодні Дня молоді - 22 червня);
- конкурси "Селфі з книгою" (дуже багато бібліотек);
- конкурс "Селфі з читацьким квитком";
- новорічне селфі у бібліотеці (Тернопільська обласна бібліотека для дітей);
- селфі-акція на день народження бібліотеки (23 квітня, Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олега Ольжича);
Селфі-акція «Візьми з собою смайлик» (18 вересня, Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки);
- бібліотечне селфі на вершині Говерли http://school-lib.org.ua/shhodennik-shkoli/ne-formatni-bibliotekari-pidkorili-goverlu/.

Бібліотечних світлин (в тому числі, селфі) у соціальних мережах достатньо. Але, на мою думку, День бібліотечного селфі, як свято, як флешмоб, як спалах, має місце бути. Якщо день бібліотечного селфі-2017 відбудеться, слід визначитись з хеш-тегом. На жаль, 2015 р. використовували (як рекомендували) #libraryshelfie і #librarieshelfie. Останній - дуже невдалий, бо схожий на libraries-helfie, неолексема HELFIE - "Hair Selfie" (фотоавтопортрет з зображенням зачіски). Закордоном більш поширене - #libraryselfie, 2015р.було #libraryshelfieday.




Немає коментарів:

Дописати коментар