25 квіт. 2014 р.

Електронній публічній бібліотеці Америки виповнився 1 рік

Рік тому, 18 квітня 2013 р. офіційно стартував сайт DPLA (Digital Public Library of America, Електронної публічної бібліотеки Америки) http://dp.la/.
Попередня робота тривала 2,5 роки. У жовтні 2010 року на нараді, яка відбулася в Кембриджі, 40 лідерів з бібліотек, благодійних фондів, наукових кіл і технологічних проектів домовилися працювати разом, щоб створити "відкриту, розподілену мережу загальноосвітніх онлайнових ресурсів, які відображають живу спадщину нації та зберігається у бібліотеках, університетах, архівах, музеях з тим, щоб просвіщати, інформувати та надихати теперішнє й прийдешні покоління". Тобто, основою DPLA є база метаданих цифрових об’єктів, які зберігаються в електронних колекціях різних установ та організацій. Всі метедані передано в суспільне надбання з використанням CC0 Public Domain Declaration. Все програмне забезпечення проекту доступне з ліцензією GNU Affero Public License, що дозволяє будь-кому використовувати напрацювання для створення власних ресурсів. Завдяки цьому кількість програмних додатків постійно зростає - http://dp.la/apps.
DPLA як єдина точка доступу до різноманітних електронних ресурсів, надає користувачам декілька інструментів для пошуку та використання необхідної інформації: шкалу часу, карту, віртуальну книжкову полицю, онлайн-виставки, інструменти для збереження та поширення індивідуальних списків тощо.
Насьогодні DPLA надає доступ до 7 мільйонів книг, рукописів, фотографій та відеозаписів, які зберігаються у 1300 організаціях. За рік відбулося збільшення колекції у три рази. За рік сайт відвідали більш ніж 1 млн. унікальних користувачів. Штат збільшився вдвічі: з 4х до 8 співробітників!!!!!!!!! Цікаво, чи можливе подібне у оновленій Україні?

Докладніше про здобутки першого року читайте тут - http://dp.la/info/2014/04/17/dpla-1st-birthday-announcement/. Додам, що DPLA фінансується завдяки грантодавцям - http://dp.la/info/about/funding/. Доступ до DPLA є безкоштовним.

Немає коментарів:

Дописати коментар