24 жовт. 2013 р.

Кращий електронний каталог України

Вважаю за потрібне звернути Вашу увагу на електронний каталог Наукової бібліотеки Національного університету "Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого», який став переможцем Всеукраїнського конкурсу електронних каталогів на сайтах бібліотек України (УБА) у номінації "Кращий електронний каталог на сайті бібліотеки навчального закладу" та посів перше місце у ТОП-10 електронних каталогів на сайтах бібліотек України за рейтингом в абсолютному заліку.
Вітаю колег та персонально Геннадія Панаріна з нагородою!

Серед п'яти номінацій на кращий ЕК - 4 є ІРБІС-каталогами.

Каталог Юракадемії, створений на Веб-ІРБІС64, відрізняється серед інших перш за все дизайном, який повністю відповідає дизайну веб-сайту бібліотеки. Біло-сине-померанчові ІРБІС64-каталоги на сайтах інших бібліотек як близнюки, майже не відрізняються один від одного. Проте змінити колір зовсім не складно.

Друга відмінність від стандартного інтерфейсу – кнопки соціальних мереж у кожному бібліографічному записі. Наприклад, Ви можете поділитися з друзями у Фейсбуці або ВКонтакте враженнями про книгу або просто звернути увагу на існування такої книги у бібліотеці. Зареєстровані читачі можуть додати коментар або відгук, який збережеться у каталозі. Співробітники бібліотеки мають доступ до коментарів через модуль ІРБІС-каталогізатор й можуть корегувати або вилучали певні дописи.

Зверніть також увагу на онлайн-консультанта ліворуч. Цей сервіс організований за допомогою безкоштовного додатку Mibew Messenger.

Поради для тих, хто прагне покращити свій ЕК та сайт.

Професіонали зроблять роботу якісніше та швидше (якщо Ви думаєте, що це не завжди так, то мова не йде про професіоналів). Тому, як що можливо, замовляйте послуги розробки або налаштування у сторонніх фахівців.

Якщо Ви не бачите іншого виходу ніж самостійне опанування веб-технологій, то зверніть увагу на

1) інтерактивний підручник для вивчення основ веб-технологій – http://www.wisdomweb.ru/

2) використовуйте можливості браузера – перегляд кода сторінки (права кнопка миші). Сторінку можна зберігти та продивлятися код використовуючи простий текстовий редактор ("Блокнот"= Notepad або AkelPad) або встановити спеціалізований, наприклад, безкоштовний NVU.

3) зрозуміти код допоможуть довідники з html та css - http://htmlbook.ru/.

Змінити фон сторінки Веб-Ірбіс64 можна в файлі style.css (/irbis64r_81/css/style.css"),

друга строчка цього файлу

background-color: #336699;

#336699 – синій колір. Замініть цифри "336699" на інші, які відповідають кольорам Вашого сайту.

Четверта строчка - color: white; визначає білий колір букв (на синьому фоні)

Файл style.css визначає також розмір, положення, кольори букв та фону різних частин сторінки ЕК: "шапка", ліве та праве меню, головна частина; колір букв у посиланнях: до відвідування, після, при наведенні курсору (в стандартному варіанті завжди блакитний = blue).

Наприклад, код

.main_content{

background-color:#ffffff;

визначає білий фон головного вікна відображення результатів пошуку.

Таблицю кодів безпечних кольорів для веб дивіться тут - http://webcolors.org.ua/ або тут - http://www.colorhexa.com/web-safe-colors. Стаття про кольори - http://htmlbook.ru/css/value/color

Немає коментарів:

Дописати коментар