2 черв. 2013 р.

По здоров'я – у бібліотеку

Ця стаття була написана мною для Блогу з адвокації УБА та була відправлена 28.05.2013. Однак, з не відомих мені причин, не була опублікована.
Я цілком розумію, що досвід Національної бібліотеки Республіки Карелія з проведення Днів здоров'я зможуть використати лише декілька бібліотек України. Але організувати для читачів бібліотеки скайп-спілкування з лікарем або допомогти читачеві написати у Форум лікувального закладу могла би кожна бібліотека. Напевне, особливо це актуально для сільської місцевості. Головна проблема – відсутність довідника, який би допомагав вирішити куди звернутися.

Телемедицина набуває все більшого розвитку й зараз не важко знайти який-небудь медичний заклад або спеціалізований сайт, на якому можна отримати онлайн-консультацію лікаря, є чимало медичних закладів, які проводять скайп-консультації, надають консультації як відповіді на е-лист, підтримують форуми. Оскільки звертатися по допомогу зручніше до найближчого лікаря (інтернет-спілкування не виключає очного прийому), то краще довідник готувати корпоративно – по областям.

На мою думку, створення довідника під силу обласним бібліотекам, як універсальним, так і медичним. Більшість обласних медичних бібліотек підтримує зв'язок з лікувальними закладами, але, нажаль, не в усіх областях. Підготувати довідник краще у співпраці з лікувальними установами, а не за даними, які можна знайти в Інтернеті. Достатньо лише запропонувати заповнити анкету (паперову або онлайнову) та узагальнити отримані результати. Впевнена, що багатьом лікарям таке буде до вподоби. Це реклама їх діяльності. Видання такого довідника сприятиме піднесенню престижу медицини області.

По здоров'я – у бібліотеку

З 1988 року за ініціативою ВОЗ щороку 31 травня відзначається Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням. Як правило, у цей день бібліотеки проводять виставки літератури, що інформують читачів про шкідливість тютюнопаління, організують дискусії, уроки здоров’я та інші заходи. Бібліотеки здавна проводять адвокаційні кампанії, спрямовані на захист здорового способу життя, профілактику шкідливих звичок. Але новий час вимагає переходу на нові форми роботи, диктує необхідність прояву більш високого ступеню громадської та соціальної активності. Бібліотеки повинні позиціонувати себе як структуру, що постійно розвивається; заклад, діяльність якого спрямований на задоволення найрізноманітніших потреб населення та сприяє різнобічному розвитку особистості.

Безперечно, книжкові виставки, особливо віртуальні, не втратили своєї актуальності. Наприклад, віртуальну виставку "Куріння чи здоров’я – обирайте самі", підготовлену у травні 2011 р. Рівненською ОУНБ , було переглянуто 20840 разів! Вже декілька років поспіль різними організаціями у світі проводиться акція "Обміняй цигарку на…". Цю акцію підтримали бібліотекарі Центральної міської бібліотеки ім.Т.Г.Шевченка (м.Суми) у 2011р. Вони проводили акцію «Кинь цигарку - отримай цукерку», пропонували читачам поміняти цигарки на цукерки, рекомендували утриматись у цей день від паління, інформували про шкідливий вплив тютюнопаління на організм. Предмет, пропонуємий  для обміну, може бути й запрошенням у бібліотеку (у тому числі, на певний захід), листівкою або буклетом про бібліотеку.

Метою цього повідомлення є ознайомлення з досвідом Національної бібліотеки Республіки Карелія (РК). Щороку бібліотека спільно з Міністерством охорони здоров'я та соціального розвитку РК, Міністерством у справах молоді, фізичної культури, спорту і туризму РК проводить "Ярмарок здоров'я". Цього року акція тривала два дні: 28-29 березня. У приміщенні Національної бібліотеки була можливість отримати консультації кваліфікованих фахівців: дерматолога, невролога, ревматолога, окуліста, фізіотерапевта, лікаря ЛФК, пульмонолога, онколога. Фахівці допомагали визначити ризики по цукровому діабету і остеопорозу, вимірювали гостроту зору за допомогою авторефрактометра, проводили обстеження на плоскостопість, визначали рівень цукру в крові, робили кардіограму, вимірювали артеріальний тиск, вагу, ріст, визначали індекс маси тіла, надавали рекомендації щодо здорового способу життя. Біля будівлі бібліотеки працювала пересувна флюорографічна установка Республіканського протитуберкульозного диспансеру. Кожен бажаючий міг пройти обстеження, отримати на руки результати і, при необхідності, проконсультуватися з лікарем фтизіатром (послугою скористалися біля 60 чоловік).

У бібліотеку були запрошені лікарі державних та приватних установ: міських поліклінік, Республіканського центру медичної профілактики; студенти та викладачі медичного коледжу, медичного факультету Петрозаводського державного університету; лабораторії клініки INVITRO, працівники якої робили забір крові на цукор або холестерин (аналізи робилися безкоштовно).

Кафедра фармакології, організації та економіки фармації, мікробіології та гігієни Петрозаводського державного університету підготувала виставку «Фітозасоби в оздоровчих і відновних програмах», відвідувачі якої могли ознайомитися з лікувальними властивостями чаю, продуктів бджільництва, і продегустувати їх, навчитися правильно готувати настої та відвари, дізнатися про вплив мінералів і каменів виробів на здоров'я людини. Була можливість випробувати масажні крісла. Працювали Школа здоров'я, Школа літньої людини та Школа рухової активності. Літні пацієнтки міської поліклініки № 5 Петрозаводська провели майстер-клас з оздоровчих танців Сіді Данс (танці, сидічи на стільцях), якими вони займаються у поліклініці раз на тиждень. А юні читачки продемонстрували комплекс оздоровчої гімнастики.


Фахівці бібліотеки підготували цикл книжкових виставок «Здорове серце», «Ваша шкіра від верхівки до п'ят», «Харчування і здоров'я» та інші. На них було представлено більше 300 корисних видань. Разом з видавництвом «ІнтелТек» бібліотека провела акцію «Побажай здоров'я – вибери книгу в подарунок», учасники якої писали на каталожних картках побажання здоров'я, вірші, згадували вислови відомих людей, приказки та навіть рецепти для оздоровлення.

Ярмарок здоров'я проводився у бібліотеці вже вп'яте. Тема цього року – «Здорове серце: фактори ризику, профілактика захворювань». Відвідувачі могли побувати на лекціях головного позаштатного кардіолога Карелії та Голови Карельського відділення Російського кардіологічного товариства, які після лекції відповіли на питання слухачів.

Захід допомагає залучити до бібліотеки більше читачів, інформує громадян про нові послуги та надає можливість отримати, перевірити деякі з них; сприяє бізнес-структурам у рекламі їхньої діяльності; допомагає тим, хто не наважується прийти до лікувальних закладів; підтримує тих, хто прагне вести здоровий спосіб життя.

При підготовці повідомлення були використані наступні матеріали:
http://library.karelia.ru/in_dmedics/43/1/294.html
http://library.karelia.ru/actions/jarmarka_zdorovja_nbrk_2013.html
http://www.gov.karelia.ru/gov/News/2012/03/0327_03.html
http://nika-media.ru/blog/vse-novosti/health/petrozavodchane-otpravilis-za-zdorovem-v-nacionalnuyu-biblioteku/
http://www.centrmedprof.ru/akziidnizdorovja/45-yarmarkazdorovia
http://politika-karelia.ru/?p=441
http://medcollege.karelia.ru/news/7552.html







Немає коментарів:

Дописати коментар